Bitcoin nedir? Bitcoin nasıl alınır ve satılır tüm bilgiler!
Bitcoin nedir, Bitcoin ne işe yarar, Bitcoin nasıl alınır, Bitcoin nereden alınır, Satoshi Nakamoto kimdir? gibi sorular son zamanlarda yeniden gündeme geldi. 2021 yılı başı itibariyle 40 bin dolar bandını geçen ve çıktığı günden bu yana en yüksek değere ulaşan Bitcoin, tabii olarak yeni bir çok kişininde dikkatini çekti. Erken dönemde girip sadece 2 pizza parasına 10.000 Bitcoin alanlar tabii şimdi keyifle borsaları takip ediyor ve elindeki Bitcoinleri bozduruyor. İşte merak ettiğiniz sorulara cevap olacak detaylı bir yazı, Türkiye'nin ilk kripto para borsası BtcTürk tarafından hazırlanan içerikten alıntı yapılmıştır.
2008 yılında "eşler arası elektronik nakit sistemi" tanımlamasıyla ortaya çıkan Bitcoin (BTC), herhangi bir merkezî otorite tarafından yönetilmeyen, Blockchain teknolojisi üzerine kurulu olan ve geleneksel para birimlerinden farklı çalışan bir dijital para birimidir. Kriptografik olarak güvence altına alındığı için Bitcoin bir "kripto para birimi" olarak anılmaktadır.
31 Ekim 2008 tarihinde Satoshi Nakamoto takma isimli bir kişi ya da grubun "Bitcoin: Eşten Eşe Elektronik Nakit Sistemi" isimli bir teknik doküman (whitepaper) yayımlamasıyla ortaya çıkan Bitcoin, üçüncü parti ödeme sistemlerine, bankalara ve aracı kurumlara güvenme ihtiyacını ortadan kaldırma ilkesiyle doğmuştur. Günümüzde finansal aracı kurumların güven sağlama rolü, Bitcoin'in altında yatan teknoloji sayesinde iki tarafın birbiriyle doğrudan bağlantı kurmasıyla zorunluluk olmaktan çıkmıştır. Bitcoin teknik dokümanının yazarı Satoshi Nakamoto'nun kim olduğu bilinmemektedir.
Bitcoin Neden Özeldir?
Bitcoin ile ilgili en önemli kavramlardan biri merkezsizliktir. Bitcoin ağını hiçbir otorite, merkez bankası, devlet başkanı, şirket veya kuruluş kontrol etmemektedir. Günümüz geleneksel finans sisteminde tüm düzen merkezî bir manzara üzerine kuruludur. Ancak Bitcoin'in arkasında yalnızca bir grup gönüllü kod yazarı bulunmaktadır. Tüm işlemler ve transferler, kişiler arasında aracısız olarak gerçekleşir.
Bitcoin'i değerli kılan unsurların başında ise "sınırlı arz" gelir. Geleneksel finansal düzenin baş aktörleri Dolar, Euro, Türk lirası gibi itibari para birimleri sınırsız sayıda basılabilir. Ancak Bitcoin'in üretimi 21 milyon adetle sınırlandırılmıştır. Finans teorilerinin en temel ifadelerinden biri, talep artarken arzın sabit kalması durumunda fiyatın her daim artış göstereceğini söyler. 2008 yılından beri Bitcoin'e talep sürekli artarken arzın sınırlandırılmış olması, bu temel söylemleri doğrular niteliktedir.
Bitcoin Anonim midir?
Bitcoin'in tamamen anonim olduğunu söylemek doğru olmayacaktır. Bunun yerine yarı anonim olarak tanımlanabilir. Geleneksel finans siteminde kullanıcılar kimliklerini beyan etmek durumundadır. Bankalar üzerinden isimsiz olarak para transferi yapmak mümkün değildir. Ancak Bitcoin kullanıcıları bir merkezi otoriteye bağlı olmaksızın doğrudan birbirlerine para gönderebildikleri için isimlerini belirtmek zorunda değildir.
Kullanıcıların bu süreçte kimlik namına beyan ettikleri tek bilgi, benzersiz cüzdan kodlarıdır. Taraflardan biri bu cüzdan kodunu kullanarak diğer tarafa doğrudan gönderim sağlayabilir. Ancak bu cüzdanların kolaylıkla takip edilebileceğini belirtmek önemlidir. Bitcoin kullanmak size hiçbir yasayı delme hakkı vermeyeceği gibi böyle bir girişiminiz halinde güvenlik güçlerinin radarına kolaylıkla takılabilirsiniz.
Bitcoin Nasıl Alınır?
Bitcoin satın almanın en kolay yollarından biri kriptopara alım satım platformlarıdır. Günümüzde platformların neredeyse tamamı KYC (Know Your Costumer - Müşterini Tanı) ve AML (Anti-Money Laundering - Anti Kara Para Aklama) ilkelerine uymaktadır. Bu ilkeler doğrultusunda kullanıcılar kriptopara alım satım platformlarına kayıt olurken kimlik bilgilerini beyan etmek zorundadır. Platformların bazıları, kullanıcılarına kimlik bilgilerini beyan etmeksizin belli sınırları aşmamak suretiyle Bitcoin işlemleri yapmasına izin vermektedir.
Kriptopara alım satım platformları aracılığıyla Bitcoin satın almak son derece kolay bir işlemdir. BtcTurk'e kolayca üye olarak, banka ve ödeme kuruluşları aracılığıyla Türk Lirası transfer edip Bitcoin alabilirsiniz.
Bitcoin Nasıl Üretilir?
Bitcoin üretme işlemine "madencilik" adı verilmektedir. Fiziksel olmayan bir varlığın madencilik kavramıyla anılması da elbette imgesel bir söylemdir. Bahsi geçen işlemin bu kavramla anılmasının arkasında ise altın madenciliğine dijital manada benzerlik göstermesi yatmaktadır. Aynı altın gibi sınırlı bir arza sahip olan Bitcoin'in 21 milyon adedi, bir gün tamamen gün yüzüne çıkarılmış olacaktır.
Bitcoin üreten kişilere ise "madenci" denmektedir. Madenciliğin temelinde güçlü işlemcilere sahip bilgisayarların Bitcoin piyasasında gerçekleştirilen finansal işlemleri onaylanması görevi yatar. Bitcoin ağı en hızlı blok üreten ve işlem onaylayan madenciye ödül verir. Özetle madenciler esasen karmaşık bir bulmacayı çözerek karşılığında ödül alırlar.
Günümüzde Bitcoin madenciliğini kârlı bir şekilde gerçekleştirebilmek için iyi bir ekipmana ihtiyaç duyulmaktadır. Yalnızca madencilik yapılabilmesi için ekipmanlar geliştiren büyük şirketler bulunmaktadır. Madenciliğin kârlılığı günden güne değiştiği için bu ekipmanların satın alınması halinde satın alma maliyetlerinin amortisman süreleri (ROI) de değişmektedir.
Bunun yanı sıra bulut madenciliği olarak adlandırılan bir alternatif üretim yöntemi de mevcuttur. Donanım maliyetinden kaçınmak isteyen madenciler bulut tabanlı ağ sunucularına kayıt gerçekleştirerek çevrim içi cihaz gücü kiralayabilmektedir. Elinizde işlemcisi ve grafik kartı iyi bir bilgisayar varsa Bitcoin madenciliğini kendi bilgisayarınız üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz. Ancak bu noktada da madencilik kârlılığını sürekli göz önünde bulundurmanız şiddetle tavsiye edilmektedir. Elektrik birim fiyatınız, mevcut blok ödülü, madencilik zorluğu ve hash oranı gibi sektörel olguları her daim dikkatle takip etmek gerekmektedir.
Bitcoin Nasıl Kazanılır?
Bitcoin kazanmak için çok çeşitli metotlar vardır. Bunları temelde üçe ayırabiliriz: Aynı geleneksel paralarda olduğu gibi kazanmak (maaş ve faiz gibi), üretmek veya ticaretini yapmak.
Bitcoin günümüzde henüz itibari para sisteminin yerini almamış olsa da Bitcoin ile ödeme alabileceğiniz işler yapabilmeniz mümkündür. Bunun için işvereninizle konuşup maaşınızı Bitcoin ile almak istediğinizi söyleyebilirsiniz. Ayrıca kriptopara endüstrisinde uzmanlaşıp bu alanda bir iş sahibi olursanız maaşınızı Bitcoin üzerinden alabilmeniz hayli olasıdır.
Bitcoin ile borç ve faiz veren işletmeler de ortaya çıkmıştır. Bu işletmelere emanet edeceğiniz Bitcoin, şirket tarafından çeşitli finansman işlemleri veya diğer kullanıcılara borç vermek amacıyla kullanılır. Bu sayede, şirket elde ettiği geliri sizinle paylaşır. Aslında bu sistem bankacılık sistemine benzese de, her ülkede kriptopara işlemlerini düzenleyen kanunlar olmadığını, her kanunun, dünya genelinde geçerli olmadığını da unutmamak gerekir. Bu noktada yalnızca çok bilinen, yüksek likiditeye sahip ve güvenli olduğundan emin olduğunuz firmaları seçmek hayati önem taşımaktadır. Her alanda olduğu gibi kriptopara sektöründe de dolandırıcılara karşı dikkatli olmalısınız.
Bazı web siteleri alışverişlerinize harcadığınız tutarın bir kısmını Bitcoin üzerinden hesabınıza iade etmektedir. Bu sisteme "Bitcoin cashback" adı verilmektedir. Yine güvenilir olduğundan emin olduğunuz ve bu sistemi uygulayan bir alışveriş sitesiyle siz de Bitcoin kazanabilirsiniz.
Bitcoin kazanmanın günümüzde belki de en yaygın yolu ticaret yani Bitcoin alım satım işlemleridir. Aynı geleneksel piyasalarda olduğu gibi Bitcoin'lerinizi BtcTurk'te satıp diğer kriptoparaları alabilirsiniz. Ayrıca dilerseniz satın aldığınız Bitcoin'leri satmadan, fiyat yükselişlerinden yararlanarak kâr elde etmeyi bekleyebilirsiniz.
Bitcoin Hesabı Nasıl Açılır?
Bitcoin hesabı açma esasen bir Bitcoin cüzdanı oluşturma işlemidir. Bunun en basit yolu BtcTurk'e üye olmaktır. BtcTurk'e üye olduktan sonra banka hesabınızdan Türk Lirası göndererek bir kaç dakika içerisinde Bitcoin sahibi olabilirsiniz. BtcTurk'te Bitcoin cüzdanınızı aktifleştirerek Bitcoin yatırma çekme işlemleri yapabilir, isterseniz Bitcoin satın alıp BtcTurk hesabınızda güvenle saklayabilirsiniz.
Kriptopara alım satım platformlarının yanı sıra bir Bitcoin cüzdanı açmak için hizmet veren web siteleri mevcuttur. Bu adresler üzerinden dijital Bitcoin cüzdanı açmak son derece hızlı ve kolaydır. Sonrasında hesabınıza erişebilmeniz için size bir özel anahtar tahsis edilmektedir. Bu kod vasıtasıyla cüzdan bakiyenizi görüntüleyebilirsiniz.
Dijital cüzdanların yanı sıra aynı bir USB belleği andıran donanım cüzdanları da mevcuttur. Soğuk cüzdan adı da verilen donanım cüzdanları, Bitcoin'lerinizi güvenli bir şekilde ve çevrim dışı olarak tutmanıza olanak tanır. Donanım cüzdanlarını işlev bakımından bir banka kasası gibi düşünmek hatalı olmayacaktır. Bitcoin'lerinizi tutmak için daha güvenli bir yol olsa da varlıklarınıza hızlı bir biçimde erişmeniz bu cüzdanlarda mümkün olmamaktadır.
Bitcoin Nasıl Alınır ve Satılır?
BtcTurk hesabınızdaki Bitcoin dilediğiniz zaman kolayca satabilirsiniz. Cüzdanınızdan veya bir başka platformda BtcTurk hesabınızda Bitcoin veya diğer kriptoparaları transfer etmek için BtcTurk | PRO'yu da kullanabilirsiniz. Yatırma sayfasından alacağınız kriptopara adresine transfer yaparak, varlıklarınızı kriptopara satın almak isteyen BtcTurk kullanıcılarına satabilirsiniz.
Bitcoin Güvenli mi?
Gücünü Blockchain teknolojisine dayanan altyapısından alan Bitcoin'in güvenliği, kriptoparaların doğuşundan bu yana en çok sorgulanan ve spekülasyon yaratılan konular arasındadır. Ortaya çıktığı ilk yıllarda yarı anonimliği sebebiyle terör finansmanı, kara para aklama ve yasadışı ödemelerde kullanıldığı sıkça lanse edilen ve hack olaylarıyla sık sık manşet olan BTC, o dönem halkta korku uyandıran bir varlık halini alsa da Bitcoin'in günümüzde çok geniş kitlelere hitap ettiğini ve bir yatırım aracı olarak da kullanılabildiğini söylemek mümkündür.
Bitcoin güvenliği söz konusu olduğunda Bitcoin ağının güvenliği, kripto para birimi olarak BTC'nin güvenliği (çalınma riski) ve Bitcoin ticaretinin güvenli/riskli gibi çeşitli güvenlik aşamalarını sıralamak mümkündür.
Bitcoin ağı üst düzey bir güvenliğe sahiptir. Blockchain teknolojisi, dağıtık ve kriptografik altyapısı sayesinde işlemlerin yüksek güvenlik çerçevesinde gerçekleştirilmesine olanak tanır. Bugüne dek yaşanan hiçbir hack ve hırsızlık olayı, doğrudan Bitcoin ağı üzerinden gerçekleşmemiştir. Düşük güvenlikli platformların altyapı sorunları, Ponzi Şeması adı verilen tuzaklar, oltalama ve benzeri yollarla kişi veya aracılardan kaynaklanan güvenlik zaafiyetleri, bu tarz olayların yaşanmasına sebebiyet verebilmektedir.
10.000 Bitcoin ile 2 Pizza Siparişi